02.12.2017 - ...ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ 4ου ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ FORUM "ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

 

Με την ιδιότητα της ως διευθύντρια του Τομέα Πολυεθνικών Χορών του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων η κα Φωτεινή Gadala, ιδρύτρια του Εξειδικευμένου Κέντρου Διδασκαλίας Ανατολίτικου Χορού GADALA είχε την τιμή να παρακολουθήσει το Forum «Γυναίκες στην Ογκολογία στην Ελλάδα» με κεντρικό θέμα φέτος «Περιβάλλον και Ογκολογία» που διοργανώσαν για 4η συνεχόμενη χρονιά οι ‘Γυναίκες στη Ογκολογία’ (W4O Hellas)! 

Το Forum διεξήχθει την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), στην Αθήνα.

 

♦ Η κα Φωτεινή Gadala μαζί με  τον κο Κώστα Παπαιωάννου, πρόεδρο της GreenPeace Hellas και τον κο Patrick Joseph, διευθυντή εξωτερικών διεθνών σχέσεων Η.Π.Α & UNESCO ♦

 

Στην επιστημονική συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα σχετικά με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που οδηγούν σε καρκινογένεση, όπως η ρύπανση, το κάπνισμα και τα καρκινογόνα στην καθημερινότητά μας, οι επιπτώσεις της τεχνολογίας στην υγεία, ο ρόλος των γονιδίων έναντι του περιβάλλοντος στην καρκινογένεση αλλά και η κεντρική σημασία της διατροφής και της άσκησης ενάντια στον καρκίνο.

Επιπλέον υπήρξε ειδικό στρογγυλό τραπέζι για τον καρκίνο σε παιδιά και εφήβους όπως επίσης και για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση σε παιδιά και εφήβους!

Επιστήμονες, από διάφορους χώρους και από τα σημαντικότερα κέντρα ερευνών της χώρας μας, συμμετείχαν σε μια προσπάθεια διεπιστημονικής προσέγγισης της περιβαλλοντικής επίδρασης στην καρκινογένεση. Ακούστηκαν απόψεις για το ρόλο και τις επιδράσεις της σύγχρονη τεχνολογίας και των συσκευών ασύρματης επικοινωνίας, για το ρόλο των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και για την περιβαλλοντική πολιτική και διαχείριση. 

Στο πλαίσιο του Forum, διοργανώθηκε και μία ξεχωριστή κοινωνική εκδήλωση με θέμα «Πρόληψη και Ευζωία: project γένους θηλυκού;» με την συμμετοχή σημαντικών γυναικών-πρέσβειρων των σκοπών των 'Γυναικών στην Ογκολογία', από το χώρο των γραμμάτων και της πολιτικής.

 

Τήν έναρξη της εκδήλωσης η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 20:00 στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, προλόγησαν:

η κα Κατερίνα Κοσκινά, Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, 
• η κα Σίσσυ Παυλοπούλου, σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας
• η κα Έλενα Κουντουρά, Υπουργός Τουρισμού
• η κα Άντζελα Γκερέκου, τ. Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
• η κα Μαρία Χούκλη, Δημοσιογράφος
 
♦ Η κα Φωτεινή Gadala μαζί με την σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας κα Σίσσυ Παυλοπούλου, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, κο Οδυσσέα Ζώρα και τις κ.κ. Ζένια Σαριδάκη και Αθηνά Χριστοπουλου από τις Γυναίκες στην Ογκολογία (W4O Hellas) ♦

 

 

Την εκδήλωση συντόνισαν:

• οι κ.κ. Ελένη Λινάρδου, Ζένια Σαριδάκη, Αθηνά Χριστοπούλου απο τις Γυναίκες στην Ογκολογία (W4O Hellas)
• ο κος Οδυσσέας Ζώρας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης
• ο κος Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

• ο κος Ιωάννης Μπουκοβίνας, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας

 

♦ Η κα Φωτεινή Gadala μαζί με τις κ.κ. Ελένη Λινάρδου, Ζένια Σαριδάκη και Αθηνά Χριστοπουλου από τις Γυναίκες στην Ογκολογία (W4O Hellas) ♦

 

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η Μαρίνα Σάττι και οι Fonέs.

Την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκαν βιωματικά σεμινάρια διατροφής, yoga, pilates, ομαδικής εικαστικής ψυχοθεραπείας και βελονισμού με δωρεάν συμμετοχή.

 

Ειδικοί διατροφολόγοι βοήθησαν να κατανοήσουμε τις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής. Συμμετείχαμε σε εργαστήριο για να μάθουμε ποιες πρέπει να είναι οι καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες, με στόχο την ευεξία και τόνωση του οργανισμού. Φτιάξανε υγιεινούς χυμούς και θα μοιράστηκαν απλές συνταγές αποτοξίνωσης.


Ομάδα γυμναστών, με υποστήριξη φυσικοθεραπευτή, εισήγαγε ένα δομημένο πρόγραμμα άσκησης, παρουσίασαν τα βασικά βήματα της τεχνικής πιλάτες και πώς αυτή μπορεί να βοηθήσει κατά τη θεραπεία αλλά και στην πρόληψη και αποθεραπεία. Ειδικοί εκπαιδευτές μυήσαν το παρευρισκομένους στα μυστικά υποστηρικτικών τεχνικών. Πραγματοποιήθηκαν σεμινάριο yoga, τεχνικών χαλάρωσης, σεμινάριο εικαστικής ψυχοθεραπείας και συζητήθηκε ο θετικός ρόλος που μπορούν να παίξουν διάφορες υποστηρικτικές τεχνικές όπως ο βελονισμός και η ρεφλεξολογία.

   

W4O HELLAS

Οι «Γυναίκες στην Ογκολογία» είναι ένα δυναμικό δίκτυο γυναικών που ασχολούνται με την Ογκολογία, με κύριους στόχους την προώθηση του διαλόγου για ευκαιρίες, λύσεις, απαντήσεις σε κοινά προβλήματα, ένας χώρος έκφρασης και υποστήριξης των γυναικών ογκολόγων, αλλά και ένα πρωτοπόρο δυναμικό δίκτυο υποστήριξης, ενημέρωσης και ουσιαστικής κοινωνικής προσφοράς με επίκεντρο τη γυναίκα-ασθενή με καρκίνο. Όλα τα έσοδα και δωρεές ενισχύουν το «κοινωνικό ταμείο» των W4O-Hellas για την υποστήριξη οικονομικά αδύνατων και ανασφάλιστων γυναικών με καρκίνο στη χώρα μας.

(ΠΗΓΗ : http://www.iatronet.gr)

 

Η κα Φωτεινή Gadala συγχαίρει όλους τους δημιουργούς, τους συντελεστές, τους συμμετέχοντες και σε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτoύ το καταπληκτικού επιστημονικού έργου! Για άλλη μια φορά συγχαίρει δημόσια την W4O HELLAS για αυτή την σπουδαία πρωτοβουλία της με μοναδικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποιήση του ευρύ κοινού!