Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
«H παραδοσιακή ενδυμασία στην Αίγυπτο»
...γράφει η επιστημονική μας συνεργάτης, σκηνογράφος - ενδυματολόγος, Τμήμα Θεατρικών σπουδών, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,
κα ΔΗΜΗΤΡΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ
Η γυναικεία ενδυμασία αποτελείται από φαρδύ, ως επί τω πλείστον μαύρο, βαμβακερό φόρεμα, τη λεγόμενη γκαλεμπάγια, που αφήνει ακάλυπτα τις παλάμες και τα πέλματα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι καλύμματος της κεφαλής, με βασικότερους το σκούρου χρώματος μαντήλι, συχνά με χάντρες ή κρόσσια στο τελείωμα του, το οποίο δενόταν σφιχτά στο κεφάλι, αλλά κυρίως την μπουρ-κα και νικιάμπ, δηλαδή ένα πολύ φαρδύ μαύρο ύφασμα, που κάλυπτε κεφάλι και ώμους και τις περισσότερες φορές συνδυασμένο με το τσαντόρ (φερετζές), κάλυμμα του προσώπου, που μπορεί το μήκος του να έφτανε μέχρι χαμηλά στα πόδια. Τα δύο κάλυπτρα συνήθιζαν να τα ενώνουν στη μύτη με ένα χρυσό ή ορειχάλκινο κύλινδρο.
Στα αστικά κέντρα, κυρίως στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, οι γυναίκες του 20ου αιώνα προσέθεσαν στην ενδυμασία τους ένα φαρδύ, βαμβακερό, μαύρο σάλι, το μελάγια λαφ, με το οποίο τύλιγαν τους ώμους και τον κορμό τους. Δεν ήταν σπάνιες οι φορές που κάτω από το σάλι αυτό έκρυβαν δυτικού τύπου ενδύματα.
Οι Αιγύπτιες χωρικές φορούν την γκαλεμπάγια σουφρά, ένα είδος σακοφούστανου, υπερβολικά φαρδύ, βαμβακερό και, τις περισσότερες φορές, με έντονους ή εμπριμέ χρωματισμούς. Το κεφάλι τους κάλυπτε το τάρχα, ένα μακρύ, ελαφρύ, υφασμάτινο μαντήλι, σκούρου χρώματος, που δένεται στο κεφάλι και το υπόλοιπο κρέμεται ως τη μέση.
Όπως στις γυναίκες, έτσι και στους Αιγύπτιους άνδρες βασικό ένδυμα αποτελεί η γκαλεμπάγια, φαρδιά και μακριά. Κυρίως στις πόλεις, πάνω από την γκαλεμπάγια, φοριέται, προαιρετικά, ένα μακρύ επίσης καφτάνι, συνήθως ριγέ. Το σύνολο ολοκληρώνει η αμπάγια, ένα φαρδύ πανωφόρι, πάντα βαμβακερό και ανοιχτόχρωμο για το καλοκαίρι και μάλλινο ή φανελένιο και σκούρου χρώματος για το χειμώνα.
Φυσικά απαραίτητο είναι και το κάλυμμα της κεφαλής: κυριότερο είδος αποτελεί το τουρμπάν, ένα μακρύ κομμάτι υφάσματος, βαμβακερό ή μάλλινο ανάλογα με την εποχή, τυλιγμένο γύρω από ένα μικρό άσπρο καπελάκι. Συχνά συναντάμε και το τσόχινο φέσι. Οι άνδρες της φυλής των Βεδουίνων φορούν μακριά ρόμπα, με παντελόνι που δένει στον αστράγαλο. Στο κεφάλι τους τυλίγουν τουρμπάν σε κόκκινους και άσπρους χρωματισμούς. Απαραίτητο συμπλήρωμα της εορταστικής ενδυμασίας τους, ήταν ένα άσπρο μάλλινο πανωφόπανοφωρι, ριγμένο στους ώμους. Άκρως εντυπωσιακή χαρακτηρίζεται η εορταστική ή νυφική γυναικεία ενδυμασία των Βεδουίνων: το βασικό μαύρο μακρύ φόρεμα, με την κόκκινη μάλλινη ζώνη και το μαύρο κάλυμμα κεφαλής, εμπλουτίζεται με πολύχρωμα κεντήματα, χάντρες φλουριά και φουντάκια.
Βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε:
1. Revealing Reveilling, Islamist gender ideology in contemporary Egypt, Sherifa Zuhur, 1992, State University on New York. 2. Reveal and Conceal, dress in contemporary Egypt, Andrea B. Rugh, 1986, Syracuse University Press. 3. The costume history, Auguste Racinet, Taschen, Koln 2009 4. Veiled sentiments: Honor and poetry in a Bedouin society, Lila Abu-Lughod, 1986, University of California Press.
**Αποποίηση των πνευματικών δικαιωμάτων του φωτογραφικού περιεχομένου που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο.
***Η χρήση του παρόντος είναι για εκπαιδευτικό σκοπό
|
Το Εξειδικευμένο Κέντρο Διδασκαλίας Ανατολίτικου Χορού GADALA που λειτουργεί πλέον ως Πιστοποιημένο ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.1 & Αναγνωρισμένο Εκπαιδευτήριο από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, ευχαριστεί θερμά την σκηνογράφο - ενδυματολόγο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κα Δήμητρα Θεοδωρίδου για την πολύτιμη συνεργασία αλλά και την σημαντική συνεισφορά της ως προς την εμπεριστατωμένη ενημέρωση των μελών της ιστοσελίδας μας όπως επίσης και των σπουδαστών της σχολής μας, μέσω του αξιόλογου άρθρου της με θέμα: “Η παραδοσιακή ενδυμασία στην Αίγυπτο»”.
Διδαχτείτε ποιοτικά δίπλα μας τον αυθεντικό ανατολίτικο χορό!
Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας με την γραμματεία του κέντρου μας καθημερινά το απόγευμα από τις 17:00 εως 21:00 και κάθε Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη 10:00 έως 13:00 στο τηλέφωνο 210 3211008.