Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΡΑΥΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ «Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ GADALA ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ & ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΡΑΥΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ»

γράφει η επιστημονική μας συνεργάτης, Ψυχολόγος

(Συνθετική Ψυχοθεραπευτική Συμβουλευτική)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ

ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

 

Σε κάθε εποχή το Οριεντάλ, εκτός από τις ευεργετικές του ιδιότητες στο σώμα (ας μην  ξεχνάμε ότι πρόκειται για αερόβιο είδος άσκησης με σταδιακή μυϊκή ενδυνάμωση) παρέχει ακόμη περισσότερα ψυχολογικά οφέλη.

 

Βελτιώνει την εικόνα της γυναίκας για τον εαυτό της. Μέσα από το χορό μαθαίνει να αγαπάει το σώμα της έτσι ακριβώς όπως είναι, χωρίς να βλέπει σε αυτό διαρκώς πράγματα που πρέπει να αλλάξει. Αποκτά αυτοπεποίθηση, νιώθει όμορφα με αποτέλεσμα να βελτιώνονται έτσι και οι διαπροσωπικές της σχέσεις.

 

Ο χορός της κοιλιάς κάνει οποιαδήποτε γυναίκα, κάθε ηλικίας, τύπου σώματος και χαρακτήρα, να απολαμβάνει την εικόνα του εαυτού της στον καθρέφτη και να ανακαλύπτει την ομορφιά σε σημεία που πριν δεν την έβλεπε. Τη βοηθάει να νιώθει άνετα με την θηλυκότητά της και να αποδέχεται τον αισθησιασμό που εκπέμπει το σώμα της.

 

Μέσα από τις κινήσεις του ανατολίτικου χορού, αποκτά τη δυνατότητα έκφρασης ακόμη και των πιο δύσκολων συναισθημάτων. Η καθημερινότητα της γυναίκας του σήμερα, με όλες αυτές τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, απαιτεί από αυτήν να λειτουργεί κάπως προγραμματισμένα, με αρκετή πίεση, αθόρυβα ή άχρωμα. Όμως,  τη στιγμή που χορεύει χαλαρώνει… έρχεται σε επαφή με τις αισθήσεις που βιώνει και μεταμορφώνεται σε μια γυναίκα δυνατή, όμορφη, σαγηνευτική, με απόλυτο έλεγχο του εαυτού της και απερίγραπτη σιγουριά. Μαθαίνει να χορεύει πρώτα για εκείνη και μετά για τους άλλους.

 

H σωστή διδασκαλία του χορού της κοιλιάς, φανερώνει την πολυμορφία και την ίδια τη φιλοσοφία της κουλτούρας μέσα στην οποία γεννήθηκε. Οι πνευματικοί ορίζοντες ανοίγουν σε μια διερεύνηση αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς που προωθεί την αδελφική υποστήριξη μεταξύ των γυναικών. Επιπλέον, το μοίρασμα μιας κοινής δραστηριότητας αποτελεί γόνιμο έδαφος για να δημιουργηθεί ένα πολύ υποστηρικτικό κλίμα μεταξύ των γυναικών.  Έτσι οι γυναίκες μαθαίνουν να βλέπουν τις άλλες γυναίκες ως ξεχωριστές οντότητες και όχι μέσα από το πρίσμα μιας μόνιμης σύγκρισης με τον εαυτό τους. Μαθαίνουν καλύτερα η μία από την άλλη, συμβουλεύουν και συμβουλεύονται η μία την άλλη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουσιαστικές και βαθιές φιλίες.

 

 

Ο ΧΟΡΟΣ ORIENTAL ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΡΑΥΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

 

Στα πλαίσια αυτά, το Οριεντάλ έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως βοηθητικό σε περιπτώσεις γυναικών που έχουν έρθει αντιμέτωπες με κάποιο βίαιο γεγονός.

 

Ο ανατολίτικος χορός βοηθάει αυτές τις γυναίκες να αποδεχθούν από την αρχή τη θηλυκότητά τους, να αποβάλουν την ντροπή, να νιώσουν ξανά αυτοπεποίθηση, να νικήσουν τις ενοχές, να αγαπήσουν το σώμα τους και να νιώσουν περήφανες για αυτό. Εξάλλου μέσα από το χορό αυτό εξυμνείται η γυναικεία ομορφιά, η αγάπη, η ιερότητα του γυναικείου σώματος και η γονιμότητα.

 

Ουσιαστικά τις βοηθάει να συνειδητοποιήσουν ότι η άσχημη εμπειρία την οποία βίωσαν είναι μεμονωμένο γεγονός και όχι κανόνας. Παράλληλα, το γεγονός ότι αποκτούν έλεγχο τους σώματος τους κατά τη διάρκεια του χορού τις βοηθάει να αισθανθούν ότι ξαναποκτούν τον έλεγχο της ζωής τους. Επιπλέον, ακριβώς επειδή το οριεντάλ είναι μια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης βοηθάει και στο να εξωτερικεύονται όλα τα συναισθήματα ακόμη και τα πιο αρνητικά.

 

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2006 από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Kentucky, γυναίκες που είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, άρχισαν να βλέπουν διαφορά στα αρνητικά συναισθήματα που βίωναν, μετά από τέσσερις κιόλας εβδομάδες συστηματικής παρακολούθησης μαθημάτων οριεντάλ.

 

Είναι γεγονός ότι μια τόσο τραυματική εμπειρία μπορεί να χρειαστεί ακόμη και χρόνια, για να μπορέσει να ισχυριστεί κάποιος ότι την έχει αφήσει πίσω του. Το οριεντάλ όμως μπορεί να βοηθήσει μία γυναίκα που έχει κακοποιηθεί να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό της λίγο πιο γρήγορα.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ Ψυχολόγος  Συνθετική Ψυχοθεραπευτική Συμβουλευτική www.facebook.com/konstantina.karakatsani.psychologos www.konstantinakarakatsani.com

 

*** Το Εξειδικευμένο Κέντρο Διδασκαλίας Ανατολίτικου Χορού GADALA, που λειτουργεί πλέον ως Πιστοποιημένο  ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.1 & Αναγνωρισμένο Εκπαιδευτήριο από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, ευχαριστεί θερμά την ψυχολόγο Κωνσταντίνα Καρακατσάνη για την πολύτιμη συνεργασία αλλά και την σημαντική συνεισφορά της ως προς την εμπεριστατωμένη ενημέρωση των μελών της official σελίδας μας όπως επίσης και των μαθητών της σχολής μας, μέσω του αξιόλογου άρθρου της με θέμα: “ Ο χορός της κοιλιάς με την μέθοδο Gadala για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και ως εργαλείο ψυχοθεραπείας".

Τα μαθήματα oriental με την μέθοδο GADALA μπορούν να πραγματοποιηθούν οποιαδήποτε μέρα και ώρα επιλέξει ο σπουδαστής ανάλογα με το επίπεδό του από τα προσφερόμενα πρωινά και τα απογευματινά εξειδικευμένα τμήματα της σχολής.

Αναλυτικότερα μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα σπουδών και τα πακέτα ομαδικών μαθημάτων  μας ΕΔΩ.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας με την γραμματεία του κέντρου μας καθημερινά το απόγευμα από τις 17:00 εως 21:00 και κάθε Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη 10:00 έως 13:00 στο τηλέφωνο 210 3211008.

Διδαχτείτε ποιοτικά δίπλα μας τον αυθεντικό ανατολίτικο χορό!