Ο ΧΟΡΟΣ ΟΡΙΕΝΤΑΛ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ


«Ο ΧΟΡΟΣ ΟΡΙΕΝΤΑΛ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ»

...γράφει η επιστημονική μας συνεργάτης, Ψυχολόγος

(Συνθετική Ψυχοθεραπευτική Συμβουλευτική) 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ


Ο χορός της κοιλιάς (belly dance) ή αλλιώς oriental εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από πάρα πολλούς αιώνες στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Έκτοτε απέκτησε πολλές παραλλαγές, αναλόγως τη χώρα από την οποία προέρχεται, προσαρμόστηκε στις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες και στις ανάγκες της κάθε εποχής, διατηρώντας όμως με μοναδικό τρόπο τη μαγεία του. Το γεγονός αυτό καθιστά το χορό της κοιλιάς μια επιλογή διαχρονική, μια παράδοση που περνά από γενιά σε γενιά, ένα δρόμο τον οποίο αν ακολουθήσεις, μόνο καλά έχει να σου προσφέρει. Κι αυτό είναι κάτι που το συνειδητοποιείς πολύ γρήγορα.

Το αυθεντικό Οριεντάλ δεν έχει καμία σχέση με τον παρεξηγημένο, παραπλανητικό, προκλητικό ίσως χορό που συνήθως έχει στο μυαλό του ο δυτικός κόσμος, λόγω ιστορικών ανακριβειών που ουδεμία σχέση έχουν με την πλούσια αραβική φιλοσοφία, παράδοση και λαϊκή τέχνη. Αυτό είναι αποτέλεσμα της εμπορικής εκμετάλλευσής του από τα νυχτερινά μαγαζιά και την λανθασμένη εικόνα που προβάλλεται από τα ΜΜΕ. Το belly dance πράγματι αναδεικνύει την ομορφιά του γυναικείου σώματος. Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν συνεπάγεται ότι στόχος είναι η πρόκληση.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για τον αρχαιότερο χορό στον κόσμο για τη θηλυκή υπόσταση και τη γυναικεία ιδιοσυγκρασία. Από τα προϊστορικά χρόνια ακόμη υπάρχουν ενδείξεις μια πρώιμης μορφής «γυναικείου χορού» που στόχο έχει την εξύμνηση της γυναικείας φύσης και την επίκληση στους θεούς για γονιμότητα.

Στα επόμενα χρόνια, και παράλληλα με την ανάπτυξη των αραβικών πολιτισμών το οριεντάλ αρχίζει να αποκτά πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία διαμορφώνουν τελικώς το χορό o οποίος από γενιά σε γενιά έχει φτάσει μέχρι τις μέρες μας.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της σημερινής εποχής είναι αυτό των τεράστιων αντιθέσεων. Από τη μία μιλάμε και διεκδικούμε ίσα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους από την άλλη η γυναίκα έχει αντικειμενοποιηθεί ίσως περισσότερο από ποτέ.

Με την προώθηση από τα ΜΜΕ και το Ίντερνετ ενός στερεοτύπου όπου η γυναίκα οφείλει να είναι διαρκώς επιμελημένη, να έχει ψεύτικο πρόσωπο, ψεύτικα μαλλιά, ψεύτικα νύχια, οι γυναίκες καταλήγουν να είναι το μεγαλύτερο θύμα του marketing και ουσιαστικά να χάνουν τη μοναδικότητα τους.

Μέσα σε όλο αυτό το μπέρδεμα η επικοινωνία μεταξύ των δύο φύλων χάνεται κι ενώ οι γυναίκες είναι αντικειμενικότατα πιο ωραίες από ποτέ, αισθάνονται ολοένα και πιο ανεπαρκείς.

Στο σημείο αυτό μπορούμε να προσθέσουμε στα οφέλη του οριεντάλ το ότι όταν διδάσκεται σωστά, κάνει την χορεύτρια να νιώθει πλήρης και όμορφη έτσι ακριβώς όπως είναι. Η γυναίκα παύει να θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για να νιώθει όμορφη το μακιγιάζ και την αψεγάδιαστη εικόνα. Αρχίζει να αναγνωρίζει τη γοητεία που εκπέμπει εκ φύσεως και να νιώθει καλά με αυτήν. Αισθάνεται περήφανη που είναι γυναίκα. Μαθαίνει να αγαπάει το σώμα της και ανακαλύπτει τις δυνατότητες του. Νιώθει μοναδική.

Ακούει το «σαν γυναίκα» ως φιλοφρόνηση και όχι ως προσβολή. Κι όσο αισθάνεται έτσι, τόσο κάνει και τους άλλους να την βλέπουν έτσι. Αρχίζει να θέλει να φροντίσει ακόμη περισσότερο τον εαυτό της χωρίς όμως να θέλει να τον αλλάξει. Μαθαίνει να αποδέχεται την μοναδικότητά της, τη γυναικεία φύση της, την διαφορετικότητα με τους άλλους ανθρώπους. Μαθαίνει να εξωτερικεύει τη δυναμική που αρχετυπικά κρύβει μέσα της και οδηγείται σε ένα σημείο αυτογνωσίας, εσωτερικής πληρότητας και γαλήνης. 

Τα τελευταία χρόνια με την άνθηση της ψυχοθεραπείας και της διαρκούς μετεξέλιξής της, γίνεται όλο και πιο γνωστή στον κόσμο η χοροθεραπεία (dance therapy). Η δράση της βασίζεται στην άρρηκτη σχέση μεταξύ σώματος και ψυχής, στα οφέλη που μπορούμε να έχουμε στον ψυχισμό μας, αν αρχίσουμε να είμαστε σε επαφή με το σώμα μας.

Η ολιστική θεώρηση της χοροθεραπείας για την ανθρώπινη ύπαρξη βοηθάει τον άνθρωπο να αντιμετωπίζει τον εαυτό του ως σύνολο και όχι ως πολλά κομμάτια που απλώς συνδέονται (πχ μυαλό - καρδιά, σώμα - ψυχή), καταρρίπτοντας τα σύνορα μεταξύ τους και επιτρέποντας στο ένα να θεραπεύσει το άλλο.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτά, το Οριεντάλ σε συνδυασμό με τα ψυχολογικά οφέλη που έτσι κι αλλιώς παρέχει στην χορεύτρια, μπορεί να βοηθήσει και γυναίκες που αντιμετωπίζουν πιο συγκεκριμένες δυσκολίες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ
Ψυχολόγος 
Συνθετική Ψυχοθεραπευτική Συμβουλευτική
www.facebook.com/konstantina.karakatsani.psychologos
www.konstantinakarakatsani.com

 

 

***

Το Εξειδικευμένο Κέντρο Διδασκαλίας Ανατολίτικου Χορού GADALA, 
που λειτουργεί πλέον ως Πιστοποιημένο  ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.1 & Αναγνωρισμένο Εκπαιδευτήριο από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, ευχαριστεί θερμά την ψυχολόγο Κωνσταντίνα Καρακατσάνη για την πολύτιμη συνεργασία αλλά και την σημαντική συνεισφορά της ως προς την εμπεριστατωμένη ενημέρωση των μελών της official σελίδας μας όπως επίσης και των μαθητών της σχολής μας, μέσω του αξιόλογου άρθρου της με θέμα: “Ο χορός oriental ως εργαλείο ψυχοθεραπείας για την γυναίκα της σύγχρονης εποχής”.

Τα μαθήματα oriental με την μέθοδο GADALA μπορούν να πραγματοποιηθούν οποιαδήποτε μέρα και ώρα επιλέξει ο σπουδαστής ανάλογα με το επίπεδό του από τα προσφερόμενα πρωινά και τα απογευματινά εξειδικευμένα τμήματα της σχολής.

Αναλυτικότερα μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα σπουδών και τα πακέτα ομαδικών μαθημάτων  μας ΕΔΩ.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας με την γραμματεία του κέντρου μας καθημερινά το απόγευμα από τις 17:00 εως 21:00 και κάθε Τρίτη, Τετάρτη & Πέμπτη 10:00 έως 13:00 στο τηλέφωνο 210 3211008.

Διδαχτείτε ποιοτικά δίπλα μας τον αυθεντικό ανατολίτικο χορό!